Un nou proiect educaţional interjudeţean


Mâine, 02.11.2012, se va da startul proiectului educaţional interjudeţean „Arta ca purtătoare de valori” în care Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» este unul dintre parteneri alături de Liceul de Artă Baia Mare, Liceul de Artă Sibiu, Uniunea Artiştilor Plastici Baia Mare şi Inspectoratul Şcolar Baia Mare.

Proiectul se adresează unui număr de 250 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. Obiectivul principal al acestui proiect este modelarea personalităţii copiilor prin valori estetice, cu scopul de integrare a frumosului în viaţa de zi cu zi. Pentru atingerea acestui obiectiv se vor desfăşura activităţi care să dezvolte sensibilitatea faţă de fenomenul estetic şi să contribuie la înţelegerea corectă a limbajului, procedurilor şi fenomenelor prin care se manifestă valorile estetice.

Prin activităţile teoretice şi practice, desfăşurate atât în cadrul muzeului cât şi în cadrul Liceului de Artă, se urmăreşte sensibilizarea elevilor faţă de limbajul artei, cultivarea capacităţilor de apreciere (gustul şi judecata estetică), formarea atitudinii estetice dar şi dezvoltarea creativităţii, simţului compoziţional, sensibilităţii cromatice, atenţiei, spiritului de observaţie, iniţiativei, capacităţii de a face conexiuni, îndemânării etc.

Noutatea în acest proiect constă în faptul că activităţile nu se vor desfăşura doar la muzeu ci şi în cadrul Liceului de Artă, unde unul dintre angajaţii muzeului urmează să fie prezent. Pe lângă activităţile de desen, pictură, colaje, se vor crea şi obiecte decorative folosind tehnica spiralării hârtiei (quilling) şi tehnica împăturirii hârtiei (origami). La sfârşitul fiecărei etape lucrările realizate de elevi vor fi expuse, jurizate şi premiate, valorificând astfel potenţialul creator al copiilor.

Profesorii de desen, majoritatea artişti, deţin un rol important în dezvoltarea sensibilităţii estetice. Pentru ca munca lor artistică să fie apreciată la adevărata valoare, copiii trebuie formaţi astfel încât să devină adulţi consumatori de artă avizaţi. Pentru a li se forma gustul, judecata estetică iar mai apoi atitudinea estetică, copiii trebuie implicaţi de mici în activităţi la Muzeul de Artă. Doar în acest mod aceştia vor ajunge ca la maturitate să-şi dorească o operă de artă în propria casă.

Bonta Emese

Pedagog muzeal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: