Cronica unui muzeu efemer – „Art-Up!”


Luni, 27 noiembrie 2017, la Colegiul Tehnic “C.D. Nenițescu” a avut loc evenimentul Art-Up! Realizat ca un parteneriat între Muzeul Județean de Artă ≪Centrul Artistic Baia Mare≫, Team for Youth și Colegiul Tehnic “C.D. Nenițescu”, evenimentul și-a propus să implice comunitatea băimăreană și să o provoace să participe la construirea unui muzeu “Pop-Up”.

Pentru a stabili contextul cultural-artistic, dar și pentru a sublinia ideea de muzeu (pentru că una din funcțiile de bază ale muzeului este aceea de cercetare și diseminare a rezultatelor cercetării), prima parte a evenimentului a constat într-o prezentare a principalelor curente artistice din secolul XIX până la arta contemporană. Documentarea și prezentarea au fost realizate de reprezentantul Muzeului de Artă împreună cu cele două voluntare din partea Team For Youth, Elsa Piedeliévre și Auberi Grimoult.

Accentul a fost pus pe Pop-Art, curentul pe care am decis să îl abordăm în realizarea “muzeului pop-up”, motivația fiind aceea că Pop-Art rămâne, cronologic vorbind, prima încercare serioasă de a problematiza felului în care artistul și produsul său își găsesc locul în lumea modernă, saturată de media a consumerismului. Tema propusă pentru expoziție a fost “Acesta este viitorul”, titlul primei expoziții Pop-Art organizate în 1956 la Londra.

Spre bucuria noastră comunitatea a dat curs invitației, iar colecția strânsă în cadrul evenimentului a atins aproape 30 de “exponate”. Dorim să subliniem faptul că evenimentul nu a fost un atelier de creație, participații nu au confecționat pe loc exponatele, ci le-au adus în cadrul evenimentului. Acesta a fost punctul de plecare pentru partea interactivă, de discuții, în care timiditatea a fost lăsată (cu greu) la o parte și fiecare a spus povestea “operei” sale.

Această prezentare necesită JavaScript.

Muzeul Județean de Artă ≪Centrul Artistic Baia Mare≫ dorește să mulțumească în primul rând participanților care au rupt din timpul lor pentru a confecționa obiecte care să răspundă provocării noastre, dar și partenerilor.

Mai multe imagini găsiți aici, pe pagina de Facebook a muzeului.

Despre Oana Enășel
Referent de specialitate, Compartiment Programe, Marketing și Promovarea Produselor Culturale Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» muzartbm@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: