Radu Popica, istoric de artă – Interviu (video)


Seria Interviuri, Episodul 2 – Radu Popica

 

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» prezintă, în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov, expoziția temporară Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei, curatoriată de dl. Radu Popica – istoric de artă și expert în patrimoniu național mobil, șef serviciu, Secția Artă a Muzeului de Artă Brașov. Cu ocazia vernisajului acesta a avut bunăvoința de a ne răspunde la câteva întrebări.

 

Interviu Radu Popica from Muzeul de Artă Baia Mare on Vimeo.

 

Care este relația lui Hans Mattis-Teutsch cu Centrul Artistic Baia Mare? În urmă cu 90 de ani el venea aici pentru prima oară. Știm că pictorii veniți în orașul nostru au fost fascinați de frumusețea peisajelor. Cum se reflectă acest lucru în arta lui?

Mattis- Teutsch a fost într-adevăr unul dintre artiștii brașoveni care a ales să vină în perioada interbelică înspre Baia Mare, dar nu pentru peisajul băimărean care i-a atras pe majoritatea artiștilor care au poposit aici, în colonie, ci el a fost interesat de viața minerilor care reprezentau baza orașului în acea vreme, și i-a înfățișat într-o serie întreagă de lucrări. Peisajul l-a ignorat cu totul. Ca o comparație, Herman Morres, alt artist brașovean interbelic care a fost într-o perioadă apropiată aici la Baia Mare a realizat peisaje.

 

În afară de Hans Mattis-Teutsch, ce alți artiști din Centrul Artistic Brașov au mai pictat în Colonia de la Baia Mare de-a lungul timpului?

Chiar în perioada de început, de după 1896, au fost prezenți doi artiști foarte importanți pentru acest moment – 1900 – în arta brașoveană, Emerich Tamáș, o mare speranța a artei brașovene, însă din păcate a murit la doar 25 de ani, în 1901, da a lăsat niște lucrări extraordinare în scurta perioadă de creație pe care a avut-o la dispoziție. De asemenea, în această perioadă a fost la Baia Mare și Arthur Coulin, cel care practic, prin prezența sa în oraș, fiind un artist matur, puternic și prin expozițiile pe care le-a organizat, a inițiat viața artistică adevărată în Centrul artistic brașovean – și el a fost la Baia Mare.

Ce trebuie spus e ca Han Msttis-Teutsch și fiul său, Ioan Mattis au fost aici în perioada interbelică, alături de Herman Morres, dar ei au constituit o excepție printre artiștii brașoveni interbelici care au fost mai mult vrăjiți de soarele sudului, mult mai mulți alegând în perioada interbelică soarele Balcicului.

 

Care este relatia Dvs cu Centrul Artistic Baia Mare? De care pictor vă simțiți mai apropiat? Ce vă place cel mai mult ?

Apreciez foarte mult lucrările lui Ziffer care sunt într-adevăr extraordinare și care a avut o perioadă de creație aici și de asemenea și artiștii întemeietori – împreună cu Hollosy – sunt artiști care într-adevăr au creat noi orizonturi în pictura din Transilvania.

 

Spuneați în discursul de deschidere a expoziției că aceste lucrări au fost itinerate și în țară și în străinătate, in Europa. Ne puteți spune unde a fost mai bine primita expoziția „Hans Mattis-Teutsch.Sub Semnul Avangardei”? Care public pare mai interesat de lucrările lui Mattis-Teutsch?

Chiar daca sunt subiectiv, pot spune că peste tot a fost bine primit,  si la Szentendre, in apropiere de Budapesta, el este asumat și în Ungaria ca fiind  un reprezentant de frunte al avangardei maghiare. Expoziția s-a bucurat și la Viena de un interes deosebit, chiar dacă Viena n-a jucat un rol chiar atât de important în formarea sa. A fost o etapă, oprindu-se acolo pe drumul de la Budapesta la München –orașele care au jucat un rol decisiv în formarea sa. Și chiar și la Cluj unde a expus de mai multe ori în perioada interbelică, pentru că el a fost interesat să expună nu numai la București. A avut și acolo o mulțime de expoziții, începând cu 1920 și a participat la celebra expoziție internațională a Contimporanului din 1924, dar ținea foarte mult să fie prezent și în Transilvania, la Cluj și la Baia Mare, unde a expus de mai multe ori.

 

În încheiere vreau să vă întreb, așa cum ne-ați sugerat și Dvs în cadrul vernisajului, arta încotro? Care credeți că este locul artei în viața tumultoasă de astăzi, credeți că omul obișnuit mai găsește bucurie în artă?

Dacă artistul găsește un drum către inima și către rațiunea sa, da. Pentru că arta este, alături de filosofie și religie, un alt mod prin care ne raportăm la lumea din jurul nostru și încercăm sa o înțelegem și de multe ori să o suportăm. Și ca atare depinde doar de artiști, de capacitatea lor de a descifra spiritul actualei epoci și de a le transmite, folosind – bineînțeles – mijloacele de expresie ale acestei epoci în care trăim, un mesaj așa cum a făcut-o si Mattis-Teutsch la vremea sa celor care vin sa le vadă lucrările.

 

Interviu acordat de istoricul de artă Radu Popica reprezentanților Compartimentului de Programe Educaționale, Marketing și Promovarea produselor culturale din cadrul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» la prezentarea publică a expoziției temporare Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei, 10 august 2018.

Despre Oana Enășel
Referent de specialitate, Compartiment Programe, Marketing și Promovarea Produselor Culturale Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» muzartbm@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: