Artistul Dorel Topan prezent în proiectele caselor de licitații din România și din străinătate


Lucrarea “Cortina roșie” a artistului băimărean Dorel Topan este cuprinsă în catalogul următoarei licitații Goldart din 22 februarie 2017, intitulată “Călătorie din Estul Europei către Extremul Orient”.

cortina-rosie

Dorel Topan, Cortina Roșie

Dorel Topan are o activitate artistică dinamică, prezența sa pe simezele din România și din străinătate fiind deja un lucru obișnuit. Artistul a avut o evoluție ascendentă încă de la începutul carierei. A absolvit facultatea ca șef de promoție, a participat la numeroase expoziții de grup și a colaborat ca scenograf cu Teatrul Municipal Baia Mare. Prima sa expoziție personală, organizată în 2006 s-a intitulat “Fețe, înfățișări și alte în-chipuiri”.

În ceea ce privește stilul abordat, artistul mărturisește: “Pictez în maniera realismului contemporan, inspirat de arta pop, apropiat ca stil de hiperrealism.”[1] Într-un interviu din 2006, afirmă că se încadrează “în postmodernismul care iși propune să reevalueze, să rediscute diversele orientări stilistice, curente și mișcări clasice și moderne, bineînțeles propunând sinteze cu rezonanță în percepția culturală contemporană. Astfel, reconsider manierismul târziu, care propune pe la 1600 imaginea cu dublu ințeles prin Arccimboldo. [..] Portretele, elaborate în maniera realismului contemporan, trădează preocupările și investigarea psihologică a motivului antropomorf”[2], tot atunci fiind denumit un manierist al timpului său.

Numele pictorului se regăsește constant în cataloagele diverselor case de licitații, iar recent lucrările sale au fost prezentate într-o expoziție personală în cadrul proiectului “ContempL’art” al Casei de Licitații Goldart.

Expoziția s-a desfășurat în luna noiembrie 2016 la București și a fost cea de-a douăsprezecea din seria “ContempL’art”, care își propune să prezinte publicului, pe parcursul unui an, lucrările a 150 de artiști contemporani. Având moto-ul “Fii contemporan cu arta contemporană!”, proiectul nu vizează doar organizarea expozițiilor, ci urmărește includerea unei selecții a lucrărilor expuse în licitații. Picturile artiștilor contemporani sunt prezentate astfel ca o alternativă de investiție la arta modernă și post-modernă românească.

Cumpărătorii sunt încurajați să investească și în altceva decât în valorile consacrate, deja confirmate (artiști moderni și post-moderni), iar lucrările contemporane au șansa să pătrundă pe o piață nouă, diferită de cea din care fac parte acum.

Lucrări ale artistului au mai fost licitate şi în alte case de licititaţii: Artmark în mai multe rânduri, Lavakow, Grimberg, Ziman dar şi la Druot-Montagne Paris în 2009.

Pe plan internațional, colaborarea sa cu galeria MB – XL din Belgia se derulează deja de ceva timp, conducând, cel mai recent, la expunerea lucrărilor sale în cadrul Săptămânii Artei Pariziene, chiar într-un pavilion dedicat artei contemporane, amplasat pe Avenue des Champs-Élysées.

Mai multe imagini de la expozițiile artistului Dorel Topan, găsiți aici.

[1] Dorel Topan, site personal, [http://www.doreltopan.com/referinte.html]

[2] Ioan Botiș (2006), Dorel Topan, Manieristul timpului său. Gazeta de Maramureș accesat la adresa [http://www.gazetademaramures.ro/dorel-topan-manieristul-timpului-sau-5123]

Despre Oana Enășel
Referent de specialitate, Compartiment Programe, Marketing și Promovarea Produselor Culturale Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» muzartbm@yahoo.com