A fost Noaptea Muzeelor 2019


Anul acesta, muzeele din România au avut posibilitatea de a-și promova evenimentele și expozițiile pregătite pentru Noaptea Muzeelor și pe site-ul european al evenimentului. Acest lucru ne-a adus bucuria conexiunii cu “familia” internațională a muzeelor, a includerii în statistici, dar și responsabilitatea și deadline-ul raportării. La doar câteva ore de la închiderea porților am transmis numărul vizitatorilor expozițiilor noastre: puțin peste 1400.

Mereu am tras linie și am numărat, am răspuns întrebărilor presei, și apoi am revenit cu o “cronică”, dar niciodată nu ne-am așezat imediat să punem pe hârtie “la cald”, direct din inimă, ce-a fost în muzeul și în sufletul nostru. Până acum:

Noaptea Muzeelor primește importanța cuvenită în fiecare an, iar așteptările (mai ales ale noastre, nu doar ale publicului) cresc proporțional. Și poate chiar de-aceea în loc să ne-ajute exercițiul, fugim de rutină și parcă emoțiile sunt tot mai mari.

Tema generală propusă – și nu impusă – de organizatorii europeni a fost “clasa, deschisă!”, deci atenția s-a îndreptat asupra proiectelor educaționale. Pornind de aici, am ales povestea ca numitor comun și am cerut ajutorul prietenilor de la Asociația Culturală ARTSPOT pentru a propune o experiență interactivă de vizitare. Tineri performeri, coordonați de actorul Dragoș CĂLIN, și-au ales fiecare câte o lucrare din expoziția noastră permanentă, i-au căutat înțelesul și au încercat să-i “cunoască” autorul. Documentarea a fost riguroasă. Ce a urmat a fost spectaculos!

Cei șase viitori actori s-au transpus perfect în universul fiecărei picturi și, ajutați de monologul compus de ei,  au completat atmosfera și au dat viață – la propriu! –  tabloului ales. Vizitatorii au parcurs circuitului expozițional permanent ghidați de interacțiunea cu personajele. Fragmentele s-au țesut într-o narațiune unică, irepetabilă, din care oaspeții au devenit parte integrantă, iar experianța de vizitare s-a transformat într-o povestire în ramă. Tâlcul rămâne să îl descopere fiecare…

Le mulțumim din suflet celor șase tineri, Teodora Cupșe, Anand Donca, Edy Markiș, Leea Maroșan, Cristina Miculaiciuc, Șanta Victor!

 

Mai multe imagini de la performance-ul „Înșir-te mărgărite!” găsiți aici, pe pagina de Facebook a muzeului

Punctul central al Nopții Albe a Picturii Băimărene a fost vernisajul expoziției temporare “Noua Școală de Pictură de la Baia Mare. Contextul academic 2000 – 2018”. Momentul festiv, potrivit pentru o asemenea sărbătoare a făcut sala de expoziții temporare neîncăpătoare. Proiectul expozițional, curatoriat de dr. Ioan Angel Negrean,  a fost realizat în parteneriat cu Secția Arte Plastice – Pictură a Centrului Universitar Nord, din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca. Lucrările de disertație masterală ale absolvenților băimăreni au fost prezentate pe rând de o parte din profesorii lor, dr. Tiberiu ALEXA, dr. Ioan Angel NEGREAN, dr. Greti PAPIU.

i

Compozitorul Darie NEMEȘ BOTA a pregătit colajul sonor, creând atmosfera potrivtă pentru vizionarea lucrărilor din expoziția temporară aparținând Noii școli de Pictură de la Baia Mare. Colaborăm de ani buni cu el, nu doar pentru evenimentele dedicate Nopții Muzeelor, ci și în cadrul altor proiecte. Suntem recunoscători pentru ajutorul pe care ni-l oferă (devine efectiv parte din echipă), dar mai ales pentru creațiile muzicale care ne aduc bucurie nouă și publicului nostru.

Ne-am bucurat și de sprijinul asociațiilor YMCA și American International School of Transylvania și a Teatrului Municipal Baia Mare.

Am depășit și anul acesta numărul celor care ne-au trecut pragul (în 2018 am trecut cu puțin peste 1000), dar, fără modestie, ne-am obișnuit “să creștem”… Și tocmai de aceea am înțeles că nu suntem într-o competiție. Nu ar trebui să vorbim despre statistici, “cifre”, “volum vizitatori”, ci despre “oaspeți”, experiență, și valori. Valoarea unui eveniment – mai ales cultural – stă în entuziasmul celui care îl pregătește și în bucuria celui care ne vizitează.

Am investit multă energie, dar ne-am bucurat de fiecare clipă!

Noaptea Albă a Picturii Băimărene în mai multe imagini se vede pe pagina de Facebook a muzeului nostru.

Despre Oana Enășel
Referent de specialitate, Compartiment Programe, Marketing și Promovarea Produselor Culturale Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» muzartbm@yahoo.com

Lasă un comentariu