ARTIȘTI ȘI TOPOSURI: 2. Topografii artistice băimărene – Centrul Vechi cu Turnul Ștefan


Expoziția temporară

ARTIȘTI ȘI TOPOSURI. 

Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare, 

curator dr. Tiberiu ALEXA, curator asociat dr. Laura GHINEA

Fotografii document și descrierea imaginilor, realizată de dr. Tiberiu ALEXA

2. Topografii artistice băimărene – Centrul Vechi cu Turnul Ștefan

ARTIȘTI ȘI TOPOSURI.Un compendiu de istorie culturală în imaginia Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021

2. Topografii artistice băimărene – Centrul Vechi cu Turnul Ștefan

 panoramă  cu   aripa  sud–vestică, anii 1880

Pe urmele modelului Școlii de la Barbizon,  numeroase periferii „colonizate” de artiști au restructurat tradiţionalul raport dintre “centrul” productiv şi “periferia” consumatoare.

Pentru o perioadă – ce-i drept  nu prea lungă – periferia avea să uzurpe o bună parte din patrimoniul producţiei artistice aflat în „portofoliile” marilor centre de putere cultural–artistică. Şi nu este întâmplător faptul că istoriografia creditează tocmai aceste producţii, săvârşite în noile „spații de periferie” precum a fost și Baia Mare, cu meritul  de a fi introdus „modernitățile” de tip naturalist, realist, impresionist, postimpresionist  şi chiar pre–expresionistă, în perimetrul majorităţii artelor naţionale din Europa.

Aşa s-au născut, au funcţionat, şi astfel sunt evaluate coloniile artistice de la Pont Aven. Aşa s-au născut, așa au funcţionat şi astfel sunt evaluate coloniile de artiști din Grez–sur–Loing, Concarneau, Le Pouldu, Étretat, Étaples în Franţa, St.Ives, Newlyn şi Walberswick în Anglia, Brig o’Turk şi Cockburnspath în Scoţia, Provincetown în S.U.A., Modum în Norvegia, Skagen în Danemarca, Aland şi Varberg în Suedia, Abramtsevo şi Talaskino în Rusia, Odessa în Ucraina, Balcic în  România, Laethem–Saint–Martin în Belgia, Zandvoort în Olanda, Worpswede şi Dachau în Germania, Kecskemét, Gödölő şi Szolnok în Ungaria, etc..

Apariţia în spaţiul transilvănean a coloniei de la Baia Mare nu face excepţie de la această regulă. Metropola la care trebuie raportat “refugiul” artiştilor şi al studenţilor din jurul lui Simon Hollósy în solitudinea periferiei băimărene este Münchenul (nicidecum Budapesta !). In ceea ce priveşte componenţa  eminamemte internaţională  a grupurilor colonizate între 1896–1901, ea defineşte geneza mişcării artistice de la Baia Mare ca pe un proces ce exprimă, înainte de toate, acţiunea transnaţională a unor tendinţe generalizate la scară continentală.

text copyright by © 2019-2021 Tiberiu ALEXA

photo copyright by © 2019-2021 Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: