Voluntari străini la Muzeul de Artă


Muzeul s-a străduit din răsputeri „să fie cuminte” în acest an, fapt pentru care Moş Crăciun şi-a adus aminte de nevoile şi dorinţele cele mai mari ale acestuia. Întrucât influenţa moşului asupra sistemului politic este insuficientă pentru a putea contribui la deblocarea sistemului de angajări în sectorul public, singura modalitate prin care a reuşit acoperirea necesarului de resurse umane a instituţiei a fost prin intermediul voluntarilor.

La finele unui an în care numărul de angajaţi ai muzeului a mai scăzut cu două persoane a fost bine-venit protocolul de parteneriat încheiat în această lună cu asociaţia Team for Youth Association. Parteneriatul a fost semnat de domnişoara Tabita Boier, în calitate de vicepreşedinte al asociaţiei, respectiv de către domnul dr. Tiberiu Alexa, în calitate de director al Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Activităţile ce urmează a fi desfăşurate constau în scanarea fondului documentar al instituţiei, traducerea în diverse limbi a broşurii de prezentare a muzeului, scrierea de articole despre expoziţiile muzeului şi postarea lor pe site-uri specializate din străinătate, cu scopul de a promova muzeul ca punct turistic la nivel internaţional. Perioada în care vor fi realizate aceste activităţi este decembrie 2011 – iunie 2012.

Pentru realizarea acestor activităţi asociaţia pune la dispoziţia muzeului un număr de trei voluntari din trei ţări europene diferite.

Predrag  Radivojević este din Serbia, are 25 ani şi este specialistul în domeniul tehnic. El va fi de mare ajutor muzeului pe partea de IT dat fiind faptul că din 2009 instituţia nu mai are un angajat calificat în acest domeniu.

Marija Bozinovska  este din Macedonia, are 26 ani şi este specialista în limbi; ştie excelent engleză, franceză, sârbă, macedoneană şi bulgară. Datorită experienţei sale ca translator, Marija va contribui la traducerea materialelor despre muzeu în diverse limbi.

Sarra Errico  este din Italia, are 29 ani şi deţine cunoştinţe şi experienţă solide în domeniul artei. A absolvit facultatea în specializarea „Conservarea patrimoniului cultural” şi un master în „Arte vizuale şi studii curatoriale” realizat la Academia de Arte din Milano. Din 2007 şi până în prezent a organizat nu mai puţin de 9 expoziţii, fiind în acelaşi timp şi jurnalist al secţiunii „artă şi cultură” pentru diverse ziare din Italia.

Voluntarii în timp ce vizitau depozitul de pictură şi grafică din cadrul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Dat fiind acest background domnul Tiberiu Alexa le-a propus voluntarilor să realizeze şi o expoziţie temporară prin utilizarea patrimoniului deţinut de către muzeu. Voluntarii au fost mai mult decât încântaţi, la această acţiune exprimându-şi dorinţa de a lua parte încă două persoane: Tabita Boier, vicepreşedinta asociaţiei, şi Paulina Walowska. Paulina este din Polonia, are 25 ani şi pe lângă aportul la realizarea expoziţiei va contribui şi la traducerea broşurii de prezentare a muzeului în poloneză.

Deci, în final, moşul a cadorisit muzeul cu cinci tineri talentaţi, care timp de şase luni vor da o mână de ajutor la realizarea obiectivelor principale ale muzeului, cum sunt cele de conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural muzeal.

Cei cinci voluntari în prima zi reuniţi cu toţii la muzeu

Izabela Pop

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: