Comunicat de presă


Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

vă invită weekendul acesta să vă bucurați de „Portretele artei băimărene” 

Expoziția temporară „Portretul în arta băimăreană”, curator dr. Ioan Angel Negrean, mai este deschisă spre vizitare la sediul muzeului, până în 29 august 2021.

Prezentarea științifică a rezultatelor cercetărilor muzeale asupra reprezentării motivului antropomorf în arta din «Centrul Artistic Baia Mare» a fost realizată de dr. Ioan Angel Negrean. Curatorul expoziției descrie dezvoltarea stilistică a reprezentărilor portretistice generate și/sau intrate în piața artistică băimăreană în secvențe temporale întinse pe o perioadă de un secol și ceva, începând cu lucrări „non–băimărene” – dar aflate în circulație și în colecții private la Baia Mare – din anii premergători actului fundațional realizat de Simon Hollósy, în 1896, și până în contemporaneitatea plastică a anului 1990.

Complementar perspectivei academice, proiectul online Hoinărind prin galerie, căutând viața din spatele chipului pictat, a căutat perspectiva subiectivă asupra portretelor, accentuând mai degrabă latura emoțională decât argumentul autorității. Invitați ai muzeului și-au deschis sufletul și au dezvăluit unde ii poartă cu gândul lucrarea aleasă, starea pe care le-o creează, de ce le place sau ce i-a uimit admirând-o sau chiar căutând informații despre autor. Vă invităm să urmăriți ultimul episod al serialului vineri, 27 august, cu „Portretul de fetiță” semnat de Nicolae Tonitza. Interviurile pot fi vizionate integral pe pagina de Facebook a muzeului (@MuzartCABM), pe contul Instagram (@MuzartBM) și pe canalul de Youtube. 

Le mulțumim invitaților care au acceptat să participe la proiectul nostru!

Vă așteptăm weekendul acesta #LaNoiLaArtă să (re)vizițați expoziția temporară 

„Portretul în arta băimăreană”, curator dr. Ioan Angel Negrean.

Robert Strebeli,

Manager

Oana Enășel,

Referent marketing

Iele, Sânziene…


Îmbracă iele iile de Sânziene

Să semene cu zâne pictate de peneluri!

Cu prilejul Zilei Internaționale a IEI, Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»,

țese alături de membrii comunității proiectul

Iele, Sânziene. 

În perioada 15-27 iunie, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» prezintă, prin intermediul canalelor de comunicare online, o colecție de tablouri cu motive etnografice românești și provoacă publicul să îmbrace portul popular și să reconstituie cât mai fidel imaginile surprinse de tablouriFotografiile astfel realizate, publicate online sau trimise prin e-mail, vor fi jurizate de echipa muzeului și vor fi premiate!

Regulamentul concursului Iele, Sânziene

1.  Alege un tablou cu motive etnografice românești din colecția Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Găsești imaginile cu lucrări pe blogul muzeului (muzeuldeartabaiamare.wordpress.com), pe pagina de Facebook (@muzartcabm) și în contul de Instagram (@muzartbm) al muzeului; 

2. Trimite-ne o fotografie cu tine, semănând cât mai bine cu unul dintre personajele din tablou. Folosește adresa de e-mail muzartbm@yahoo.com sau public-o pe Facebook sau Instagram, utilizând hashtagurile #IeleSanziene. Nu uita să menționezi titlul și autorul picturii, numele tău și asigură-te că putem vizualiza și noi fotografia (audiența e setată în mod „public”); 

3. Toate fotografiile primite până în 26 iunie 2021, la miezul nopții vor intra în etapa de jurizare. Acestea vor fi evaluate de o echipă formată din specialiștii Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», urmărind următoarele criterii: asemănare cu originalul, inventivitate și prezentare artistică.

4. Fotografiile clasate pe primele trei locuri vor fi premiate și vor fi afișate pe canalele de comunicare online ale Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». 

Zâne-n ie, de Sânziene! La noi, la Artă!

Hoinărind prin galerie, căutând viața din spatele chipului pictat


Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» 

anunță 

lansarea seriei mini-interviurilor transmise în direct, on-line.

Hoinărind prin galerie, căutând viața din spatele chipului pictat, un invitat al muzeului va prezenta săptămânal câte un tablou la alegere din expoziția temporară „Portretul în arta băimăreană”. Cel mai recent proiect al compartimentului marketing își propune să prezinte o perspectivă subiectivă asupra lucrărilor, accentuând mai degrabă latura emoțională decât argumentul autorității. Prietenii muzeului vor dezvălui unde ii poartă cu gândul portretul ales, ce le place sau nu, starea pe care le-o creează sau poate chiar cum l-ar fi pictat ei.  

Dan Carpov, despre lucrarea „Doamnele” de Lucia Dem Bălăcescu

Primul nostru invitat a fost Dan Carpov, care ne-a impresionat cu prezentarea lucrării „Doamnele”, de Lucia Dem Bălăcescu și a dedicat interviul său femeilor în luna martie. Materialele video vor fi transmise live pe Facebook@muzartcabm, și Instagram@muzartbm, săptămânal, vinerea. 

Pentru început invitațiile vin din partea muzeului, dar așteptăm și persoane interesate din rândul publicului nostru. Expoziția „Portretul în arta băimăreană”, curator dr. Ioan Angel Negrean, poate fi admirată în varianta 3D în fotografiile publicate pe blogul muzeului și pe pagina de Facebook. Filmările sunt realizate respectând toate condițiile de siguranță impuse de situația actuală.

Portretul în arta băimăreană – expoziție temporară prezentată online


Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

prezintă exclusiv online expoziția temporară

PORTRETUL ÎN ARTA BĂIMĂREANĂ 

curator dr. Ioan Angel Negrean

Expoziția temporară tematică va fi prezentată online în intervalul noiembrie 2020 – februarie 2021. Vă invităm să citiți descrierea expoziției redactată de curatorul acesteia, dr. Ioan Angel Negrean, completată de o privre de ansamblu asupra lucrărilor alese de domnia sa, în galeria de mai jos:

Publicul nostru poate admira lucrările aici (pe blogul muzeului) și prin intermediul rețelelor de socializare (Facebook – @MJACABM și Instagram – @muzartbm). Vom pătrunde treptat în profunzimea expoziției (vedeți aici mai multe imagini), cu ajutorul informațiilor bio-bibliografice și a imaginilor cu detalii ale picturilor. Vom profita de accesibilitatea instrumentelor online pentru a savura cu adevărat discursul artistic, în tihnă, în contextul ales!

Deși expoziția este așezată pe simezele muzeului, siguranța și starea de sănătate a vizitatorilor și a personalului Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» este prioritară. Instituția noastră rămâne așadar închisă pentru public. Așteptăm scăderea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-Cov-2 și relaxarea măsurilor de siguranță pentru a putea relua vizitarea și fizic, la sediul nostru. Vă anunțăm din timp toate modificările!

Actualizăm articolul despre expoziție pe măsură ce publicăm mai multe fotografii ale. lucrărilor de artă. Aici găsiți cel mai recent articol depre „Portretul în arta băimăreană”, completat de perspective din expoziție (1) și (2), precum și de imagini individuale ale lucrărilor, însoțite de informații suplimentare.

dr. Ioan Angel Negrean, 

Coordonator Compartiment Programe Educaționale, Marketing

drd. Oana Enășel, 

Referent marketing

Comunicat de presă


Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

anunţă

suspendarea temporară a activităților cu publicul de la sediul instituției începând de luni, 21 septembrie 2020.

Această măsură cu caracter temporar este necesară în vederea pregătirii și panotării unei noi expozițiitemporare tematice și, totodată, pentru executarea unor lucrări de igienizare. Informaţii privind deschiderea expoziției temporare și reluarea parțială a accesului public vor fi transmise în timp util

În acest răstimp vă poftim să parcurgeți turul virtual al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», accesibil pe site și blog (nu uitați de activarea FlashPlayer). Continuăm și proiectul participativ 𝟭𝘃𝗮𝗿𝗮|𝟳𝗰𝘂𝘃𝗶𝗻𝘁𝗲 așteaptăpoveștile voastre în șapte cuvinte până în 30 septembrie. Păstrăm legătura cu vizitatorii noștri online și prin canale de comunicare deja obișnuite: 

  • pe pagina web http://www.muzartbm.ro și pe blogul instituției muzeuldeartabaiamare.wordpress.com
  • pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și prin Facebook Messenger (@MJACABM);
  • pe contul de Instagram (@muzartbm);
  • telefonic, la numărul cu tarif normal 0749 730 986 (luni-vineri, 8,00-16,00); 
  • prin e-mail, la adresa muzartbm@yahoo.com.  

dr. Ioan Angel NEGREAN, Coordonator Birou programe și marketing

drd. Oana ENĂȘEL, Referent marketing